Tilstandsrapport

En tilstandsrapport skal oplyse interesserede købere om fysiske fejl og mangler ved huset, som er umiddelbart synlige. Tilstandsrapporten udarbejdes af en autoriseret byggesagkyndig efter en gennemgang af huset. Den byggesagkyndige fjerner derfor ikke møbler eller tæpper for at foretage sin undersøgelse.

Tilstandsrapporten er en væsentlig del af dine muligheder som sælger for at frigøre dig for ansvaret for mangler, som måtte blive opdaget efterfølgende. Udover at fremvise tilstandsrapporten for køber, skal du også fremvise et tilbud på en ejerskifteforsikring for køber, ligesom du skriftligt skal tilbyde at betale halvdelen af forsikringspræmien for ejerskifteforsikringen. Opfylder du disse betingelser, kan du ikke efterfølgende gøres ansvarlig for fysiske mangler ved huset.

Vil du sikre dig yderligere, skal der enten tages specifikke forbehold i købsaftalen, eller også skal du tegne en sælgeransvarsforsikring.


Find en byggesagkyndig

Prisen for udarbejdelse af tilstandsrapport svinger mellem ca. 4-10.000 kr. Prisen afhænger af husets alder og størrelse. Omkostningerne skal betales af dig som sælger, også selv om ejendomsmægleren har tilbudt “solgt eller gratis”.

Det kan aftales, at ejendomsmægleren får fuldmagt til igennem et forsikringsselskab at finde en bygningssagkyndig. Du kan også selv finde en bygningssagkyndig på boligejer.dk.


Fornyelse af tilstandsrapport

En tilstandsrapport har en gyldighed på 6 måneder. Kan huset ikke sælges på 6 måneder, skal tilstandsrapporten derfor fornyes. Fordelen ved at få tilstandsrapporten fornyet er, at det er billigere end at få lavet en hel ny.

Tilstandsrapport