Hvad kan gå galt i forbindelse med boligkøb?

De mange erstatningskrav og retssager mellem køber og sælger viser, at der kan gå rigtig mange ting galt i forbindelse med køb af ejendom. Manglerne kan i mange tilfælde laves for få tusinde kroner, men omkostningerne løber ofte op i flere hundrede tusinde kroner og kan i sjældne tilfælde løbe op i flere millioner kroner.

Herunder kan du finde en oversigt over de emner, som denne side berører. Hvis du har spørgsmål, så er du meget velkommen til at ringe til os på 70 10 13 30.

 1. Hvad kan gå galt i et boligkøb?
 2. Hvordan undgår du, at det går galt i et boligkøb?
 3. Min bolig er mindre oplyst
 4. Forurening fra utæt olietank
 5. Lejer flytter med
 

Fra retspraksis kan nævnes følgende få eksempler på, hvad der kan gå galt i et boligkøb:

 • ulovlige installationer
 • ulovlige bygnings indretninger
 • ulovlige tilbygning
 • ejendommen / grunden havde færre kvadratmeter end opgivet
 • ejendommen kunne ikke forsikres mod svamp skønt oplyst
 • tinglyste servitutter på ejendommen
 • mangler ved ejendommens fundering
 • mangler ved kloakanlæg
 • bygningen ikke var tilladt til beboelse skønt oplyst

Vi er underlagt Advokatsamfundets etiske regler, og vi har en lovpligtig ansvarsforsikring, der sikrer dig, hvis vi skulle begå fejl i forbindelse med rådgivningen. Du er derfor i gode hænder hos os.

Nedenfor følger en række konkrete eksempler på, hvor det er gået galt for andre.


 

Hvordan undgår du, at det går galt i et boligkøb?

Vi anbefaler en grundig gennemgang af tilstandsrapport og energimærke og sælgers oplysninger, tegning af ejerskifteforsikring og henvendelse til en advokat.

 

Min bolig er mindre oplyst, hvad gør jeg?

Et problem som vi ser nogle gange om året er, at køber efter at have købt ejendommen opdager, at boligarealet ikke er lige så stort, som det blev annonceret.

Hvis sælger har kendt til problemet, eller hvis ejendomsmægleren har begået fejl i forbindelse med salget, så kan køber kræve erstatning. Er der ikke begået fejl, kan køber måske kræve et afslag i købesummen hos sælger, hvis blot en uvildig vurdering kommer frem til, at værdiforringelsen er stor nok.

Husadvokaten har stor erfaring med at føre retssager omkring denne problemstilling, og vi kan sikre, at du opnår det bedst mulige resultat.


 

Forurening fra utæt olietank

Køberne af et dejligt nyt hus opdagede, at det lugtede af olie fra kælderen. En nærmere undersøgelse viste desværre, at olielugten stammede fra en utæt gammel olietank, der havde lækket olie igennem lang tid. Huset var uegnet til at bo i på grund af oliedampene, og køberne var nødt til at flytte ud af huset, indtil olietanken var skiftet og jorden var renset.

 

Lejer flytter med

I standardkøbsaftaler på privatboliger står der, at ejendommen sælges fri af lejemål. Sælger garanterer altså, at der ikke bor nogen til leje i ejendommen.

Det er meget væsentligt for dig som køber at vide, om der bor en lejer, da det i væsentligt omfang kan begrænse din brug af ejendommen.

Har lejer lejet et enkelt værelse i et en-families hus, hvor sælger selv bor, så kan både sælger og køber opsige lejeaftalen med én måneds varsel. Disse lejeaftaler volder således sjældent problemer. Dog bør du som køber stille det krav, at sælger skal garantere, at lejer er ude af huset, inden overtagelsesdagen. Eventuelle omkostninger forbundet med udsættelse af lejer kan køber herefter kræve erstattet hos sælger.

Har lejer derimod lejet hele ejendommen, så er situationen en helt anden. I et sådant tilfælde kan lejer kun opsiges med ét års varsel, og kun såfremt du som køber selv ønsker at benytte ejendommen. Du risikerer dermed, at der kan gå et helt år, inden du kan flytte ind i din nye ejendom.

Vi står klar til at hjælpe dig!

Der er mange ting, der kan gå galt i et boligkøb, og det er derfor altid en god ide at få handlens dokumenter gennemgået af en erfaren boligadvokat. Vi er en del af Advokatgruppen, og vi har mere end 50 medarbejdere, som står klar til at hjælpe dig. Du er velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale.