Fra du beslutter dig for at købe, til du får udleveret nøglen til din nye ejendom, er der mange praktiske forhold, der skal tages hånd om.
Herunder kan du se, hvordan det typiske forløb ser ud i en ejendomshandel.
Der kan være mange årsager til, at boligjagten påbegyndes. Det kan være lige fra familieforøgelse til jobskifte.
Der er også mange måder, hvorpå man kan finde boliger – f.eks. boligportalerne på nettet, skuffesalg ved ejendomsmægleren eller direkte hos sælgere. Nogle hussælgere vælger at forestå salget af deres bolig selv. Det kan eksempelvis være på f.eks. Facebook, DBA eller lign. Sidstnævnte kaldes selvsalg. Klik her for at læse mere om selvsalg.
Når man har fundet boligen, og køber og sælger er blevet enige om de grundlæggende forhold som købesum, overtagelsesdag, udarbejdes der typisk en købsaftale.
Du kan få hjælp til udarbejdelsen af købsaftalen ved en boligadvokat.
Købsaftalen sendes typisk også til banken på dette tidspunkt.
Hvis kun køber har underskrevet købsaftalen, forligger der et tilbud til sælger, og tilsvarende hvis kun sælger har underskrevet købsaftalen, foreligger der et tilbud til køber. Når begge parter har underskrevet, anses aftalen som udgangspunkt at være bindende. Men det forekommer ikke sjældent, at køber har indsat et advokatforbehold.
Det er vigtigt, at man som køber er opmærksom op, at man har ret til at fortryde købet indenfor 6 hverdage efter aftalens indgåelse uden advokatforbeohld. En sådan fortrydelse af købsaftalen vil medføre, at køber skal betale en godtgørelse til sælger på 1% af købesummen.
Det anbefales typisk, at køber sikrer sig, ved at indsætte et advokatforbehold ved underskrivelsen af købsaftalen.
Et advokatforbehold gør, at handlen ikke er bindende, hvis køberens advokat ikke godkender handlen, selvom køber har underskrevet købsaftalen. Du kan læse mere om advokatforbehold her.
Det betyder blandt andet, at køber ikke skal betale godtgørelsen på 1% til sælger, hvis køber fortryder.
Eksempler på typiske forbehold er:
Underskrives købsaftalen med et advokatforbehold, fremsender ejendomsmægleren alle dokumenterne direkte til advokaten, der gennemtjekker aftalen.
Boligadvokaten gennemgår alle papirerne og rekvirerer eventuelle manglende oplysninger og dokumentation, inden boligadvokaten afholder et møde med dig. På den måde sikrer vi, at købsaftalen afspejler de aftalte vilkår og dermed dine forventninger til handlen.
Køber modtager typisk tilbud på finansiering fra banken/kreditforeningen, som køber skal kunne acceptere. Hvis køber ikke allerede har et bindende tilsagn fra banken, vil man typisk indsætte et finansieringsforbehold. Derfor bør køber også senest på dette tidspunkt drøfte sine finansieringsmuligheder med banken. Det er banken, der hjælper og rådgiver køber økonomisk.
Efter advokaten har gennemgået købsaftalen, vil køber typisk blive rådgivet om ejerskifteforsikring, tilstandsrapporten og andre forhold om købers juridisk stilling. Boligadvokaten fremsender derefter en godkendelsesskrivelse til ejendomsmægleren, hvor handlen godkendes på købers vegne med eksempelvis rettelser til købsaftalen og måske forbehold. Et forbehold kan eksempelvis være bankens godkendelse.
Når alle forbehold er afklaret og opfyldt, foreligger der en endelig handel. Købsaftalen er underskrevet af begge parter. De økonomiske forhold i form af købers udbetaling og bankgaranti vil her falde på plads.
Når handlen er endelig og bindende kan skøde og tinglysning begynde.
Vi opretter digitalt skøde på tinglysning.dk. Skødet underskrives af køber og sælger med NemID og anmeldes til tinglysning.
Når skødet er tinglyst, sender vi originalt skøde til dig. Kopi af skødet sendes til sælger, banken og ejendomsmægler.
En refusionsopgørelse er en opgørelse over de økonomiske mellemværender, der er mellem dig og sælger. Refusionsopgørelsen opgør de udgifter, som sælger eksempelvis har betalt forud for overtagelsesdatoen, som egentlig skulle have været betalt af køber. Der kan være tale om forbrugsudgifter, grundejerforeningskontingent, men også eksempelvis ejendomsskatter. Disse udgifter fordeles mellem køber og sælger.
På overtagelsesdagen foretages der således en aflæsning af alle forbrugsmålere for el, vand og varme. Typisk skal refusionsopgørelsen være udarbejdet senest 30 dage efter overtagelsesdagen.
Der udarbejdes refusionsopgørelse og den endelige refusionsopgørelse afregnes mellem køber og sælger.
Det kan i forbindelse med aflæsningen af forbrugsmåleren anbefales af hårde hvidevare også tjekkes. Ellers anbefales det, at de tjekkes hurtigst muligt efter overtagelse.
Står du og mangler en boligadvokat i forbindelse med en hushandel, så tøv ikke med at kontakte os for en indledende, uforpligtende snak om din situation. Vi sikrer en tryg hushandel, hvor alt bliver grundigt gennemgået – også i hastesager.
Udfyld kontaktformularen her på siden eller ring på 70 10 13 30. Vi står klar til at hjælpe dig over hele landet.
Gratis opkaldfå advokathjælp til bolighandel
Min oplevelse med Advokatgruppen (specifikt Johan og Pia) har udelukkende været positiv. Jeg engagerede dem fra min bopæl i Singapore til at hjælpe med køb af erhvervsejendom i Danmark. De er kundefokuseret, hurtige med tydlig og enkel kommunikation samt holder det de lover. Det hele leveret til den aftalte faste pris. Kan varmt anbefales!
Per
Fantastisk Rådgivning Brugte Advokatgruppen som ejerskifteadvokat på boligkøb. Virkelig god og professionel rådgivning. Kan varmt anbefale andre at bruge dem.
Andreas Hammerschmidt
Hurtig, imødekommende, hjælpsom og dygtig advokat til meget fair priser. Hjalp os i forbindelse med et huskøb, hvilket de gjorde til UG. Kan klart anbefales.
Runa Louise Ammitzbøll Flügge
Skal du/I sælge jeres hus, så brug "Advokatgruppen.dk" Professionelle, hurtige og utrolig behagelige, og så får man noget for pengene. Advokatsekretær Pia B. Andersen var bare super god. Kan kun anbefales.
Poul-Erik Mortensen
Advokatgruppen har leveret en førsteklasses oplevelse til os fra start til slut. Det startede med at vi hyrede dem ind til et huskøb hvor vi desværre blev snydt af ejendomsmægleren i starten af processen. Advokatgruppen var hurtige og sagde vi intet skulle betale og ventede på vi fandt et andet hus. Det skete heldigvis 1 uge efter og alt er leveret fuldstændig upåklageligt og til tiden. Altid hurtigt svar, kompetent hjælp og nogle rare mennesker at være i dialog med. Stor anbefaling herfra.
Jonas Gundersen
Vi har købt et hus under kyndig vejledning af Johan Johnsen fra Advokatgruppen. Vi har haft kontakt via mail og telefon. Hele vejen har vi følt og trygge ved Johans faglighed. Han har haft et blik for detaljen, som vi ikke selv har. Desuden har Johan været et vigtigt led i kommunikationen med købets andre parter og har sikret at det hele klappede til sidst. Alle pengene værd!
Anne Gadeberg
Jeg har fået en meget kompetent og dygtig rådgivning af advokat Michael Bach Jensen i forbindelse med huskøb. Michael er god til at forklare komplicerede ting på en letforståelig måde, og han fanger selv små detaljer i dokumenterne, som kan have stor betydning for sagen. Jeg kan på det varmeste anbefale advokatgruppen og Michael Bach Jensen som rådgiver.
Christina Hansen
En super professionel og kompetent service. Dan M. Dahl Rahimian har været en fantastisk hjælp under købs processen af min ejerlejlighed. Både Dan og Firmaet kan varmt anbefales. 5 stjerner herfra uden tvivl.
Christian
Meget grundig gennemgang af sagsmaterialet hvilket har givet os en god og tryg handel
Stefan Børgesen Keller
Rigtig god og kompetent service og vejledning, når man ringer. Meget behjælpelige med spørgsmål, også det der var uden for ejendoms handelen. Jeg kan kun anbefale Advokatgruppen i Horsens.
Niels Erik Brogaard Christense
Husadvokaten er et full service advokatfirma med kontorer flere steder i Danmark. Vi har bl.a. stor erfaring med rådgivning inden for fast ejendom og beskæftiger mere end 20 advokater og i alt over 50 medarbejdere.