Købsaftalen er den officielle, skriftlige kontrakt mellem køber og sælger i forbindelse med overtagelse af en ejendom. Udfærdigelsen af købsaftalen er et af de vigtigste trin i boligkøbsprocessen. Det er derfor helt afgørende, at du er indforstået med aftalens indhold og ved hvilke betingelser og forbehold der følger med købet eller salget.
Købsaftalen indeholder informationer om ejendommen, den aftalte købesum, datoen for overtagelse og en lang række andre vilkår for handlen. Det er erhvervsstyrelsen der fastsætter, hvilke momenter der skal fremgå af en købsaftale. Derudover kan sælger og køber selv formulere aftalen så den passer netop deres handel. Det vil som regel være sælger selv eller sælgers ejendomsmægler, der udarbejder købsaftalen.
Inden eller i forbindelse med udarbejdelse af købsaftalen tager langt de fleste kontakt til en boligadvokat. På den måde sikrer du dig, at købsaftalen formuleres korrekt og indeholder alle relevante momenter, og at der ikke opstår ubehagelige overraskelser efter aftalens indgåelse.
Det er særligt køber der har gavn af, at få hjælp af en boligadvokat. Som oftest vil der være en ejendomsmægler involveret. Ejendomsmægleren er sælgers repræsentant, og har som hovedopgave at rådgive sælger og varetage sælgers interesser. Er du køber, er det derfor fornuftligt at få professionel rådgivning af en uvildig tredje part, der varetager dine interesser. Sådan sikrer du dig, at du kommer trygt videre med dit boligkøb. Boligadvokaten vil rådgive dig, gennemgå alle juridiske dokumenter og sørge for, at du ikke indgår en handel, der er ugunstig for dig.
Når vi som din boligadvokat gennemgår din købsaftale, afdækker vi, om den indeholder uhensigtsmæssigt byrdefulde vilkår, som du bør kræve ændret eller fjernet. Vi undersøger, om der er foreligger særlige restriktioner eller bemærkninger fra kommunen, samt om der er tinglyst servitutter, der påvirker råderetten over ejendommen.
En købsaftale er et stort dokument med mange siders materiale om ejendommen. Det kan derfor være ret så kompliceret at danne sig et overblik, hvis ikke man kender til handelsprocessen og de juridiske krav hertil. Vores advokater har alle mange års erfaring med alle typer bolighandler og ved derfor også lige netop, hvad de skal være særligt opmærksomme på i en købsaftale.
Ved at rådføre dig med en boligadvokat sikrer du, at din bolighandel går glat, og du kan være sikker på, at alle ejendommens dokumenter vil blive grundigt gennemgået af en professionel.
En købsaftale er det centrale dokument ved alle ejendomshandler, da den beskriver handlens vilkår og omfatter andre vigtige dokumenter. Det er derfor også vigtigt, at aftalen gennemgås af en professionel rådgiver.
Typisk vil en købsaftale indeholde:
I nogle tilfælde indeholder købsaftalen også bestemmelser om, at køber får møbler, hårde hvidevarer, redskabsskur, legehus, værksted med inventar eller lignende med i handlen.
Her vil det først og fremmest fremgå, om der er aftalt advokatforbehold. Det vil også være i denne del af købsaftalen, det nævnes, hvis der er indgået aftaler om, at sælger skal forbedre visse fejl eller mangler inden boligen overtages af køber.
Af andre vigtige dokumenter, kan bl.a. nævnes salgsopstillingen, oplysninger om fortrydelsesret og tilbud om ejerskifteforsikring.
Når du sætter din underskrift på købsaftalen, er du bundet af dens indhold. Det er helt almindeligt at underskrive en købsaftale, inden man har gjort sig bekendt med alle forhold ved handlen. Det kan dog få økonomiske konsekvenser, hvis du efter underskrivelsen ønsker at trække dig fra aftalen.
Det er lovbestemt, at køber har 6 dages fortrydelsesret, mod at betale en godtgørelse på 1% af købesummen til sælger. Men i stedet for at gøre brug af denne dyre løsning, kan du vælge at få indskrevet et advokatforbehold.
Ved at indsætte et advokatforbehold i købsaftalen, har du tid til at lade en boligadvokat gennemgå aftalen, efter du har underskrevet. Forbeholdet virker som en udvidet fortrydelsesret, hvor advokaten typisk har 3-5 hverdage til at gennemgå og godkende aftalen, før du bliver bundet.
Med et advokatforbehold betinger du din underskrift af, at din advokat godkender aftalen. Hvis du og advokaten finder frem til, efter at have gennemgået alle detaljer af aftalen og andre dokumenter med relation til handlen, at du alligevel ikke ønsker at gennemføre, så godkender advokaten ikke købsaftalen. Dermed træder din underskrift ikke i kraft, og du bliver ikke bundet.
I praksis får det den betydning, at du ikke bindes af din underskrift, og derfor heller ikke pålægges at skulle betale godtgørelse til modparten – altså en “gratis fortrydelsesret”. Advokatforbehold skal dog være indskrevet i købsaftalen, inden du underskriver.
Læs mere om advokatforbehold her.
Det vil som oftest være sælgers ejendomsmægler, der udarbejder købsaftalen. Dansk Ejendomsmæglerforening har udarbejdet en standartkøbsaftale, som indeholder:
Der vil under første punkt være mulighed for, at sælger og køber kan formulere individuelle betingelser, krav eller vilkår for handlen. Der foretages en forhandling mellem køber og sælger, hvor I må blive enige om disse, hvilket kan være en udfordrende proces.
Udarbejdelsen af købsaftalens vilkår kan derfor med fordel varetages af din boligadvokat. Ved at lade en professionel overtage forhandlingsprocessen, er du sikret, at dine interesser varetages under forhandlingen, så du bliver tilfreds med den endelige købsaftale.
Som sagt vil det i de fleste tilfælde være sælgers ejendomsmægler der varetager udfærdigelsen af købsaftalen. Vælger du som sælger ikke at benytte sig af en mægler, men at sælge ved ‘selvsalg‘ kan du med fordel lade en boligadvokat varetage opgaven.
At udarbejde en købsaftale er en kompleks proces. Det kræver omhyggelig research og viden om de relevante lovbestemmelser, så selvom det er muligt at skrive en købsaftale på egen hånd, er det ikke noget vi anbefaler.
Lad i stedet advokaten om de juridiske dokumenter. Det kan både få retlige og økonomiske konsekvenser for dig, at lave en mangelfuld eller ugyldig aftale.
Inden en købsaftale kan udarbejdes, er det nødvendigt at indsamle al relevant information vedrørende købet. Dette inkluderer både køberens og sælgerens forpligtelser og rettigheder i forbindelse med handlen.
Vær også opmærksom på tidsrammen for gennemførelsen af købet samt de konsekvenser, der kan opstå, hvis tidsfristen overskrides.
En korrekt købsaftale kræver grundig forberedelse samt kendskab til lovbestemmelser og andre nødvendige oplysninger. Vi anbefaler klart at søge advokatbistand, for at sikre, at vilkår og betingelser udformes i både sælgers og købers interesse.
Når købsaftalen er underskrevet af begge parter og skødet på ejendommen er tinglyst, er aftalen gyldig og bindende for begge aftaleparter. Er underskrifterne betinget af advokatforbehold, skal aftalen også godkendes af advokaten inden den fastsatte tidsfrist.
Det er vigtigt at have de originale underskrifter på samme dokument, da det er beviset for, at købsaftalen er bindende for begge parter
Det er ikke et krav, men i nogle tilfælde kan det være en fordel at underskrive købsaftalen hos en notar. Det kan være handlen har særlig interesse for kreditorer, forsikringsselskaber eller offentlige myndigheder.
Ved indgåelse af en købsaftale er det vigtigt, at både sælger og køber forstår og overholder deres respektive forpligtelser, og begge parter skal selvfølgelig dele alle oplysninger der vedrører købsaftalen og handlen generelt.
Sælgeren skal sikre, at køberen modtager alle relevante oplysninger om ejendommen, mens køberen skal sikre, at sælgeren får alle relevante oplysninger om betalingen. Begge parter skal også kontinuerligt overholde og følge købsaftalens krav og vilkår.
Vi anbefaler derfor på det kraftigste, at I tegner de nødvendige forsikringer. På den måde sikrer i f.eks. at sælger ikke ender med at hæfte personligt for fejl eller mangler ved ejendommen, der ikke er dokumenteret i tilstandsrapporten.
En ejerlejlighed er en selvstændig fast ejendom, der ofte er en del af en større bygning, typisk en fleretagers ejendom.
Det er vigtigt at bemærke, at en ejerlejlighed er en lejlighed, som du køber og ejer, og at der også hér skal udarbejdes en købsaftale.
Når du køber en ejerlejlighed, er det vigtigt, at du har indblik i den ejerforening, som du bliver en del, når du har købt lejligheden. Det skyldes, at ejerforeningen kommer til at påvirke ejendommens generelle tilstand og økonomi, hvilket får betydning for de vilkår du accepterer som køber og dine muligheder for videresalg.
Det er vigtigt at ejerforeningen har en sund økonomi, der kan dække eventuelle reparationer og nødvendig renovering eller ombygninger. Du kan få indblik i ejerforeningens virke ved at gennemlæse referater fra tidligere generalforsamlinger og gennemse både gældende og tidligere budgetter.
I ejerforeningens vedtægter kan der være forskellige bestemmelser og regler, som regulerer forholdene inden for ejerforeningen.
De indeholder mange praktiske informationer om medlemmernes rettigheder og pligter, regler for generalforsamlinger samt informationer om økonomi og budget. Derudover beskriver den også forhold, som f.eks. hvad ejendommen må bruges til, om den må udlejes, om der hører udearealer med til ejendommen og om der er særlige regler for vedligeholdelse.
Når du køber en ejerlejlighed, vil der som oftest ikke blive udarbejdet en tilstandsrapport. Det skyldes, at der ikke blot kan laves en tilstandsrapport på den enkelte lejlighed, men at tilstandsrapporten skál laves på hele bygningen. Dette er en større opgave, der både kræver en masse tid og midler for sælger.
Som følge heraf løber køber en større risiko, ved at købe ejerlejlighed. Derudover kan der kun tegnes ejerskifteforsikring, hvis der foreligger en tilstandsrapport, hvilket i sig selv udgør en betydelig risiko.
Det anbefales, at du får foretaget en uafhængig gennemgang af ejendommen af en byggesagkyndig, samt at du søger juridisk rådgivning i forbindelse med køb af ejerlejligheder. På den måde kan du vide dig sikker på, at alle nødvendige forbehold tages, og at du indgår en gunstig købsaftale.
Det er altid vores stærke anbefaling at få en erfaren boligadvokat til at gennemgå købsaftalen. Vores opgave er at sikre, at dit boligkøb går gnidningsfrit og i overensstemmelse med dine ønsker.
Hos Husadvokaten tilbyder vi rådgivning i diverse ejendomsretlige situationer – både til sælger og køber.
Om det drejer sig om gennemgang af købsaftale, oprettelse af testamente eller særeje eller hjælp til en projekthandel, så er vores specialiserede boligadvokater klar til at rådgive.
Vi er hos husadvokaten et team af boligadvokater med stor erfaring indenfor alle typer handler. Vi kan hjælpe dig med alle trin i bolighandlen- det gælder både gennemgang af købsaftalen og resten af handlens dokumenter.
Kontakt os på 70 10 13 30 eller udfyld kontaktformularen her på siden til en gratis indledende snak om din situation.
Gratis opkaldfå advokathjælp til bolighandel
Alt i tilfredshed
Nils
Min oplevelse med Advokatgruppen (specifikt Johan og Pia) har udelukkende været positiv. Jeg engagerede dem fra min bopæl i Singapore til at hjælpe med køb af erhvervsejendom i Danmark. De er kundefokuseret, hurtige med tydlig og enkel kommunikation samt holder det de lover. Det hele leveret til den aftalte faste pris. Kan varmt anbefales!
Per
Fantastisk Rådgivning Brugte Advokatgruppen som ejerskifteadvokat på boligkøb. Virkelig god og professionel rådgivning. Kan varmt anbefale andre at bruge dem.
Andreas Hammerschmidt
Hurtig, imødekommende, hjælpsom og dygtig advokat til meget fair priser. Hjalp os i forbindelse med et huskøb, hvilket de gjorde til UG. Kan klart anbefales.
Runa Louise Ammitzbøll Flügge
Skal du/I sælge jeres hus, så brug "Advokatgruppen.dk" Professionelle, hurtige og utrolig behagelige, og så får man noget for pengene. Advokatsekretær Pia B. Andersen var bare super god. Kan kun anbefales.
Poul-Erik Mortensen
Advokatgruppen har leveret en førsteklasses oplevelse til os fra start til slut. Det startede med at vi hyrede dem ind til et huskøb hvor vi desværre blev snydt af ejendomsmægleren i starten af processen. Advokatgruppen var hurtige og sagde vi intet skulle betale og ventede på vi fandt et andet hus. Det skete heldigvis 1 uge efter og alt er leveret fuldstændig upåklageligt og til tiden. Altid hurtigt svar, kompetent hjælp og nogle rare mennesker at være i dialog med. Stor anbefaling herfra.
Jonas Gundersen
Vi har købt et hus under kyndig vejledning af Johan Johnsen fra Advokatgruppen. Vi har haft kontakt via mail og telefon. Hele vejen har vi følt og trygge ved Johans faglighed. Han har haft et blik for detaljen, som vi ikke selv har. Desuden har Johan været et vigtigt led i kommunikationen med købets andre parter og har sikret at det hele klappede til sidst. Alle pengene værd!
Anne Gadeberg
Jeg har fået en meget kompetent og dygtig rådgivning af advokat Michael Bach Jensen i forbindelse med huskøb. Michael er god til at forklare komplicerede ting på en letforståelig måde, og han fanger selv små detaljer i dokumenterne, som kan have stor betydning for sagen. Jeg kan på det varmeste anbefale advokatgruppen og Michael Bach Jensen som rådgiver.
Christina Hansen
En super professionel og kompetent service. Dan M. Dahl Rahimian har været en fantastisk hjælp under købs processen af min ejerlejlighed. Både Dan og Firmaet kan varmt anbefales. 5 stjerner herfra uden tvivl.
Christian
Meget grundig gennemgang af sagsmaterialet hvilket har givet os en god og tryg handel
Stefan Børgesen Keller
Husadvokaten er et full service advokatfirma med kontorer flere steder i Danmark. Vi har bl.a. stor erfaring med rådgivning inden for fast ejendom og beskæftiger mere end 20 advokater og i alt over 50 medarbejdere. Husadvokaten er en del af Advokatgruppen, der har ydet professionel rådgivning siden 1987.