Særeje kan have mange former. Har i f.eks. købt fællesbolig, men indskudt forskellige beløb til indbetaling, kan særejet blive fordelt i samme forhold. På den måde sikres parten, der stod for størstedelen af indbetalingen, at kunne udtage det samme beløb i tilfælde af skilsmisse. Er boligen steget i værdi, kan dette enten blive delt ligeligt mellem jer, eller I kan bestemme et andet fordelingsforhold.
Står I med et hus, og ønsker at blive klogere på mulighederne for særeje? Kontakt en boligadvokat i dag for en gratis, uforpligtende samtale, om jeres ønsker for særeje, og hvordan vi kan hjælpe med at udfærdige en ægtepagt.
Når du bliver gift, har I som udgangspunkt formuefællesskab. Det betyder ikke – som man ellers kunne tro – at I under ægteskabet ejer alle jeres aktiver i sameje, men det betyder, at I ved skilsmisse eller død, skal dele alt hvad I hver især ejer lige mellem jer. Dette gælder også fast ejendom, ligegyldigt om huset er købt før eller under ægteskabet. Heller ikke arv – medmindre andet er bestemt i testamente – bliver friholdt fra ligedelingen ved formuefællesskab.
Men dette er som sagt kun udgangspunktet, for I kan ved ægtepagt selv bestemme, hvordan jeres aktiver skal fordeles ved skilsmisse eller død. I en ægtepagt kan bestemte aktiver, som f.eks. en bolig, blive særeje, hvilket friholder aktivet fra ligedelingen. Andre muligheder for at benytte særeje kan være at gøre et bestemt beløb, en bestemt andel af din formue, fremtidig arv, aktiver erhvervet før ægteskabets indgåelse eller hele din formue til særeje.
Har I bestemt at en bolig skal være særeje, er det næste skridt at beslutte, hvilken type særeje I ønsker. Der findes overordnet tre særejetyper:
Vælges der fuldstændigt særeje, skal særejet hverken deles ved skilsmisse eller ved død. Fuldstændigt særeje gør, at aktivet eller formuen ikke skal deles med ægtefællen, før den falder i arv, enten i henhold til de alm. arveregler eller testamente. Vær dog opmærksom på, at aktiver der er fuldstændigt særeje, ikke indgår i et uskiftet bo, hvilket kan få konsekvenser for den længstlevende ægtefælle. Hvis man ønsker at omgå dette, kan kombinationssæreje være en mulighed.
Der kan være flere årsager til, at man ønsker at friholde aktiver fuldstændigt fra delingen. Måske har I aktiver af særlig erindringsværdi, har indgået ægteskab i en sen alder eller ønsker generelt at holde jeres økonomi adskilt. Mange vælger også at lave tidsbegrænsning eller nedtrapning af særejet over en periode. På den måde kan I komme tættere og tættere på formuefællesskab over tid, eller beslutte at ændre eller fjerne særejet efter en aftalt rum tid. Det er ikke muligt at optrappe særeje over tid.
Skilsmissesæreje er, som det ligger i ordet, kun særeje ved skilsmisse. Ved skilsmisse bliver aktivet altså friholdt fra delingen, mens det ved dødsfald mister sin status som særeje og deles mellem den længstlevende ægtefælle og afdødes dødsbo. Denne løsning er oplagt, hvis I som udgangspunkt gerne vil have formuefællesskab, men gerne vil sikre jer at kunne beholde hele eller dele af jeres respektive formuer ved skilsmisse.
Som med fuldstændigt særeje, kan skilsmissesæreje også tidsbegrænses eller nedtrappes over tid – men kan ikke optrappes til fuldstændigt særeje!
Som betegnelsen afslører, er kombinationssæreje en kombination af fuldstændigt særeje og skilsmissesæreje. Der er mulighed for enten at bestemme, at der skal være fuldstændigt særeje, hvis en bestemt ægtefælle dør først, eller at der kun skal være fuldstændigt særeje for enten første eller sidste afdøde. Der forbliver altså særeje ved skilsmisse, og der vil alene være fuldstændigt særeje for den ene af jer.
En oplagt model er, at lade førstafdøde have skilsmissesæreje, mens længstlevende får fuldstændigt særeje. På den måde vil førstafdødes særeje indgå i delingsformuen, og længstlevende får mulighed for at sidde i uskiftet bo. Det er en udbredt særejetype, da den beskytter den længstlevende ægtefælle økonomisk, men samtidig gør det muligt for denne at bevare sine egne særejeaktiver.
Vælger I at gøre jeres hus til særeje, får det som tidligere beskrevet forskellig betydning for jer, afhængigt af hvilken særejetype i vælger. Det har også stor betydning, om I ejer huset sammen og gør jeres respektive dele til særeje, eller om den ene af jer ejer huset, og gør det til særeje.
Er det den ene af jer der har købt hus, enten før eller under ægteskabet, og gør det til særeje, kommer huset ikke til at indgå i formuedelingen. Man skal huske her er, at selvom den ene af jer har købt huset og ejer det alene, vil huset ved den almindelige formueordning skulle deles mellem jer ved skilsmisse eller død. Det kan have store økonomiske konsekvenser for husejeren, som i nogle tilfælde kan blive tvunget til at sælge huset, for at kunne betale boslodstilsvar. Et hus ejet som særeje indgår ikke i formuedelingen. Derfor skal husets værdi ikke deles mellem jer, og du er som ejer sikret, at kunne beholde huset. Det gælder både for skilsmisse, hvis huset er skilsmissesæreje, og ved dødsfald, hvis huset er fuldstændigt særeje.
Ejer I i stedet huset i sameje og har hver især betalt en del af huset, kan I vælge at gøre jeres respektive dele til særeje. Dette kan som udgangspunkt gøres på to måder:
Når huset er særeje, så beholder man blot huset. En ægtefælles særeje på huset, betyder ikke at det skal deles med den anden ægtefælle.
Modtager en af jer et hus som arv eller gave, har arv- eller gavegiveren mulighed for at bestemme, om huset skal være særeje – og det er ikke altid muligt for modtageren at ændre dette!
Særeje bestemmes i en ægtepagt, og vedrører kun situationen, hvor skilsmisse eller død skiller et gift par ad – og dermed skiller deres formuer. Hvis man ikke er gift, bliver særeje derfor heller ikke relevant. Der er som udgangspunkt ikke er nogle økonomiske konsekvenser ved at gå fra en kæreste eller partner, som man ikke er gift med, og da der ikke skal ske en ligedeling af jeres formuer, giver det heller ikke mening at tale at friholde aktiver fra delingen.
Hvis man køber hus sammen uden at være gift, er det relevant at overveje at oprette en samejeoverenskomst, da ugifte par ikke – som gifte par – er underlagt lovgivning, der regulerer fælles ejendom og ejendele.
Der kan være flere situationer, hvor særeje kan være fordelagtigt:
Dette er blot et par almindelige eksempler på grunde til at vælge særeje. At gøre sine aktiver til særeje kan være en svær beslutning, og det er altid en god idé at tale med sin partner om, hvad der ligger til grund for denne beslutning. En advokat kan hjælpe jer med at finde den særejetype der passer jer, og kan svare på eventuelle spørgsmål I kan sidde inde med, hvis I overvejer at lave en ægtepagt om særeje.
Hos Advokatgruppen vil en ægtepagt lavet i forbindelse med bolighandel koste kr. 3.500,00 inkl. Moms.
En ægtepagt skal tinglyses på tinglysning.dk, før den bliver gyldig, og i den forbindelse skal der betales en tinglysningsafgift på 1.850 kr.
Her kan du få et overblik over vores priser.
Denne pris er inkl. et rådgivningsmøde enten pr. telefon eller som et fysisk møde på et af vores kontorer, hvor vi drøfter indholdet af ægtepagten. I vil herefter modtage et udkast til ægtepagten, og når I kan godkende ægtepagten, vil vi også stå for tinglysningen. Dvs. vores rådgivning slutter først, når ægtepagten er endeligt tinglyst.
På rådgivningsmødet tilbyder vi også en gratis uforpligtende drøftelse af, om I kunne have brug for yderligere sikring af hinanden, herunder testamente eller måske en fremtidsfuldmagt. Med andre ord; I vil efter et sådant rådgivningsmøde være klædt på til at tage stilling til diverse juridiske spørgsmål, der kunne være aktuelle for jer!
Vi er en del af advokatgruppen og har mange års erfaring som boligadvokater. Ud over spørgsmål om særeje, ægtepagter og testamenter, hjælper vi med mange andre aspekter indenfor ejendomshandel.
Der er mange forskellige muligheder for at gøre jeres bolig til særeje, og måske I samtidigt ønsker at få oprettet et fælles testamente eller at oprette et gavebrev. Alt dette kan vi hjælpe med.
Vi står klar til at hjælpe jer med at udfærdige en ægtepagt, og finde den bedste særejetype for jer. Kontakt os for en gratis, uforpligtende samtale, for at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe jer. Ring til os på 70 10 13 30 eller udfyld formularen herunder – så kontakter vi jer.
Gratis opkaldfå advokathjælp til bolighandel
Alt i tilfredshed
Nils
Min oplevelse med Advokatgruppen (specifikt Johan og Pia) har udelukkende været positiv. Jeg engagerede dem fra min bopæl i Singapore til at hjælpe med køb af erhvervsejendom i Danmark. De er kundefokuseret, hurtige med tydlig og enkel kommunikation samt holder det de lover. Det hele leveret til den aftalte faste pris. Kan varmt anbefales!
Per
Fantastisk Rådgivning Brugte Advokatgruppen som ejerskifteadvokat på boligkøb. Virkelig god og professionel rådgivning. Kan varmt anbefale andre at bruge dem.
Andreas Hammerschmidt
Hurtig, imødekommende, hjælpsom og dygtig advokat til meget fair priser. Hjalp os i forbindelse med et huskøb, hvilket de gjorde til UG. Kan klart anbefales.
Runa Louise Ammitzbøll Flügge
Skal du/I sælge jeres hus, så brug "Advokatgruppen.dk" Professionelle, hurtige og utrolig behagelige, og så får man noget for pengene. Advokatsekretær Pia B. Andersen var bare super god. Kan kun anbefales.
Poul-Erik Mortensen
Advokatgruppen har leveret en førsteklasses oplevelse til os fra start til slut. Det startede med at vi hyrede dem ind til et huskøb hvor vi desværre blev snydt af ejendomsmægleren i starten af processen. Advokatgruppen var hurtige og sagde vi intet skulle betale og ventede på vi fandt et andet hus. Det skete heldigvis 1 uge efter og alt er leveret fuldstændig upåklageligt og til tiden. Altid hurtigt svar, kompetent hjælp og nogle rare mennesker at være i dialog med. Stor anbefaling herfra.
Jonas Gundersen
Vi har købt et hus under kyndig vejledning af Johan Johnsen fra Advokatgruppen. Vi har haft kontakt via mail og telefon. Hele vejen har vi følt og trygge ved Johans faglighed. Han har haft et blik for detaljen, som vi ikke selv har. Desuden har Johan været et vigtigt led i kommunikationen med købets andre parter og har sikret at det hele klappede til sidst. Alle pengene værd!
Anne Gadeberg
Jeg har fået en meget kompetent og dygtig rådgivning af advokat Michael Bach Jensen i forbindelse med huskøb. Michael er god til at forklare komplicerede ting på en letforståelig måde, og han fanger selv små detaljer i dokumenterne, som kan have stor betydning for sagen. Jeg kan på det varmeste anbefale advokatgruppen og Michael Bach Jensen som rådgiver.
Christina Hansen
En super professionel og kompetent service. Dan M. Dahl Rahimian har været en fantastisk hjælp under købs processen af min ejerlejlighed. Både Dan og Firmaet kan varmt anbefales. 5 stjerner herfra uden tvivl.
Christian
Meget grundig gennemgang af sagsmaterialet hvilket har givet os en god og tryg handel
Stefan Børgesen Keller
Husadvokaten er et full service advokatfirma med kontorer flere steder i Danmark. Vi har bl.a. stor erfaring med rådgivning inden for fast ejendom og beskæftiger mere end 20 advokater og i alt over 50 medarbejdere. Husadvokaten er en del af Advokatgruppen, der har ydet professionel rådgivning siden 1987.